Raguž: ‘Zaslužujemo imati Trg Dubrovačke republike!’

Željko Raguž, predsjednik DUSTRA-e, u svom priopćenju iznio je mišljenje kako Dubrovačka republika, koja je stara gotovo pet stoljeća i znana je ne samo u Hrvatskoj već i u cijelome svijetu, zaslužuje imati svoj trg!

‘Zanimljivo je kako u našoj metropoli neki od najljepših javnih okupljališta u njihovim imenima odaju počast povijesnim velesilama i znamenitim ličnostima. Tako u samom centru Zagreba postoji Britanski trg, Trg Francuske republike, Ulica Republike Austrije, Trg dr. Franje Tuđmana. U posljednje vrijeme svoj trg dobila je i relativno mlada Republika Hrvatska. Ipak, usred ideja o izmjeni naziva trgova nitko se do sada nije domislio da jedna značajna republika u čitavoj Hrvatskoj još uvijek nije zasluženo dobila svoj trg. Ta republika stara je gotovo pet stoljeća i nadaleko je znana ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Riječ je o Dubrovačkoj Republici’, izjasnio se Raguž.

Dalje, kazao je kako je Dubrovačka republika poznata po tome što svoju samostalnost, sve do dolaska Napoleona početkom 19.st., nije očuvala ratovima kao nastavkom politike drugim sredstvima, već diplomacijom i izgradnjom dobrosusjedskih odnosa sa ondašnjim svjetskim silama. Međutim, takvu samostalnost nije bilo jednostavno očuvati jer se Dubrovačka Republika nalazila na jednom specifičnom rascjepu.

‘S jedne strane duhovno, politički i kulturološki ona je pripadala tadašnjem zapadnom, europskom usudu i struji mišljenja. Dubrovački diplomati, pjesnici, književnici, fizičari i filozofi školovali su se na prestižnim europskim sveučilištima postižući karijere svjetskog glasa i donoseći u Republiku europski duh. S druge strane njezin rubni geografski položaj na samoj granici s Osmanskim carstvom izlagao je Dubrovačku Republiku konstantnoj opasnosti osvajanja i jednoj potpuno drukčijoj istočnjačkoj kulturi koja bi za čas asimilirala proeuropski dubrovački duh. Ono što Dubrovačka Republika danas simbolizira jest prije svega državničku sposobnost i diplomatsko umijeće. Ona je dokaz (a i poučak) da jedna mala republika može ne samo načelno nego i praktično parirati onim silama koje kreiraju političku mapu svijeta. Njezin primjer svjedoči i tome da je politička suradnja Zapada i Istoka zaista moguća,’ istaknuo je.

Predsjednik DUSTRA-e čvrstog je stava kako Dubrovačka republika zaslužuje svoj trg dobiti upravo na biseru Mediterana, svjetski poznatom Dubrovniku kako bi bio na ponos dubrovačkom puku i dubrovačkim braniteljima koji su životom obranili neovisnost Dubrovnika u vremenima kada rješenje nije bilo moguće čak niti famoznom dubrovačkom diplomacijom.

‘Istovremeno Trg Dubrovačke Republike bio bi podsjetnik malim i mladim državama o tome kako se državna moć ne mjeri veličinom države ili oružanim snagama kojima raspolaže nego njezinom sposobnosti da stvara dobrosusjedske odnose pri tome pazeći na svoje interese. Ali isto tako u svjetskom kontekstu Trg Dubrovačke Republike simbolizirao bi sposobnost da se konflikti umjesto ratom riješe dijalogom’, zaključio je nakraju Raguž.

O autoru

DUSTRA
Kontakt:

Ostavite komentar