RAGUŽ TOČNO ‘U SRIDU’: ‘Smanjimo sredstva za kulturu pa ćemo imati sportsku dvoranu i sve neophodne projekte!’

Za vrijeme rasprave o Prijedlogu proračuna za 2018. godinu predsjednik Dubrovačke stranke i gradski vijećnik Željko Raguž istaknuo je kako Grad Dubrovnik previše izdvaja za ustanove u kulturi.

‘Dubrovnik ima veliki proračun i to za hrvatske prilike. Za sport se izdvaja 30 milijuna kuna, a infrastruktura nije ni za Babine Grede. Potrebno je napraviti bolan rez u kulturi i prepoloviti iznos od 140 milijuna kuna koji im ide godišnje pa će biti novaca za dvoranu, stadion i ostale stvari koje su nam neophodne’, jasno je kazao Raguž ističući kako nije realno da se čak 30 sredstava troši na kulturu od Dubrovačkih ljetnih igara, DSO-a, UGD, Kinematografa i ostalih ustanova te se to ponavlja već 20 godina, dok s druge strane djelatnici Vrtlara i Čistoće raspolažu samo s devet milijuna kuna godišnje, a svaki dan rade naporne poslove.

Dosada se nitko nije usudio to javno izreći, a sa Ragužem se složio i aktualni dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

‘Kulturne ustanove bi trebale biti produktivnije posebno u kontekstu proizvodnje programa za naše građane. Bio sam nedavno u Salzburgu i oni su mi rekli kako imaju Salzburški ljetni festival na koji dolaze svjetske zvijezde, a grad izdvaja samo 17 posto iznosa, a za ostalo se sami izbore’, kazao je Franković.

SDP-ova gradska vijećnica Tatjana Šimac Bonačić složila se da grad dosta izdvaja za kulturu, ali je istaknula kako im najviše smeta kada dobiju godišnja izvješća, odnosno omjer koji ide na plaće i proizvodnju programa. ‘Trebamo se boriti da to bude drugačije i težiti ka izvrsnosti’, zaključila je Šimac Bonačić.

Onaj tko se najviše usprotivio Ragužu bio je Vijećnik Kandidacijske liste grupe birača Ljubomir Nikolić poručivši mu ‘da istinski ne razumije grad’.

‘Franković me također razočarao jer vas je podržao pa bih volio da zamjenica reagira. Pitao bih Raguža koliko je karata za Ljetne igre kupio a koliko dobio i podijelio svojim prijateljima. Vidim iz njegove reakcije da to nije napravio. Svojim stavom je dokazao kako istinski ne poznaje ovaj grad. Trebali bi se boriti da Ljetne igre ponovo zažive s gradom kako je to bilo prije pa će onda doći brojne zvijezde’, kazao je Nikolić na što mu je čelni čovjek DUSTRA-e odgovorio:

‘Ja imam tri vijećnika u Vijeću, a vi samo jednoga. Vaši simpatizeri upadaju u riječ ljudima za vrijeme javne rasprave. Toliko o vašoj kulturi!’

U obranu Raguža stao je i podpredsjednik DUSTRA-e, također gradski vijećnik Riki Rossetti ističući kako nitko iz Dubrovačke stranke nije mislio napadati kulturu već samo istaknuti  kako se malo izdvaja za sport.

‘Ovo je grad kulture i to će uvijek tako biti, ali ne može Jug dobiti dva milijuna kuna, a Kinematografi preko tri milijuna kuna, a svugdje u svijetu to je privatna djelatnost. Izdvajanjima za sport ne može se niti dobar kafić otvoriti’, zaključio je Rossetti.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić istaknula je kako su planirana sredstva za strategiju sporta.
‘To će nam u budućnosti dati podlogu za realizaciju projekata. Proračun za kulturu je veliki, ali činjenica da smo povijesno grad kulture i da smo bili kandidat za prijestolnicu kulture u ovom kontekstu nije predmet rasprave. Trebamo pojačati apliciranje na EU fondove’, kazala je Tepšić.

O autoru

DUSTRA
Kontakt:

Ostavite komentar