HDZ, DUSTRA i DDS uz odvojene koalicijske sporazume uplovili u ‘mirnu luku

‘Sporazum o suradnji za formiranje većine u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika’ dokument je kojega su ovoga petka potpisali predsjednici HDZ-a, DUSTRA-e i DDS-a. Potpisivanje je upriličeno u Hotelu Adria, iako u odvojeno vrijeme. Prvo su sporazum potpisali Mato Franković i Željko Raguž, a nakon toga Franković i Pero Vićan. Iako sporazum nije tripartitni, ove stranke zajedno bit će većina od 16 ruku u Gradskom vijeću.

HDZ je osvojio 10 mandatat u Gradskom vijeću, a Dustra i DDS po tri. HDZ-u je dovoljno bilo koalirati s jednom od ove dvije stranke, ali su koalirali i s jednima, i s drugima.

Mato Franković je rekao kako oni u HDZ-u oba partnera poštuju jednako te kako će ovo biti stabilna većina te da se nada još i pobjedi u drugom krugu. ‘Bit ću gradonačelnik svih građana Dubrovnika, bez obzira na politički predznak,’ dodao je Franković.

Pero Vićan podržao je Frankovića u drugom krugu i dodao kako oni u DDS-u nisi postavljali nikakve uvjete formiranja koalicije te je dodao kako vjeruje Frankoviću u sastavljanju koalicijskog dokumenta kojega su potpisali.

‘Moj jedini uvjet bio je da potpisujemo koaliciju na četiri godine, odnosno do travnja 2021. kada će biti raspisani novi izbori. Jamčim da će moji suradnici u Gradskom vijeću biti kooperativni, ali i kritični,’ rekao je Vićan te izvijestio kako će s liste DDS-a u Gradskom vijeću biti Terezina Orlić, Lukša Matušić i kao treći, umjesto Antonele Svilarić koja je mandat dala na raspolaganje, profesor Ivan Jelčić.

Željko Raguž rekao je kako se vrlo brzo dogovorio s Matom Frankovićem te da se radi o odluci Gradskog odbora stranke. ‘Znate da se iz oporbe ne može realizirati niti jedan projekt. Gospodin Franković i ja poznajemo se dugo, a čak i kad smo bili na suprotnim stranama nismo išli nikada jedan protiv drugoga. Ovo će biti jedna ‘mirna luka’, ako bude korektnosti s obje strane, a nemam razloga sada sumnjati da neće,’ rekao je Raguž.

”Mi smo uskladili sve one programe i bitne stavke koje su važne za grad i našim sugrađanima možemo reći da potpisivanje ovog Sporazuma građanima omogućuje realizaciju brojnih projekata i mirnu luku, kako je rekao gospodin Raguž,’ zaključio je Franković. ‘Mi smo ista generacija, išli smo skupa u razred i od danas zajedno preuzimamo odgovornost za grad.’

Iz velike koalicije koju su potpisali Franković, Raguž i Vićan nadaju se kako će njihov dogovor upotpuniti pobjeda Mata Frankovića u drugom krugu izbora.

Izvor: Dubrovacki dnevnik Foto: Dubrovacki dnevnik

O autoru

DUSTRA
Kontakt:

Ostavite komentar