DUSTRA Dubrovnik

DUSTRA organizirala tribinu STOP nasilju nad ženama

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama u Dubrovniku je organizirana tribina koja je održana u prostorijama Dubrovačke stranke. Na tribini su govorili zamjenik gradonačelnika i čelnik stranke Željko Raguž, predsjednica organizacije žena DUSTRA-e Ivana Šepak te Tihana Koren koja ima bogato iskustvo rada u jednoj od sigurnih kuća te u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.

‘Ako mislite da se nasilje događa negdje drugo, daleko, varate se. Prema službenim podacima, 22 tisuće osoba je pogođeno obiteljskim nasiljem od čega je 71 posto žena. Još je gori pokazatelj da na svako prijavljeno nasilje dolazi 10 neprijavljenih nasilja, a ti slučajevi ostaju zakopani zbog straha od stigme, straha od počinitelja, srama… Moramo imati na umu da su žene koje su pogođene nasiljem, žene uništenog samopouzdanja. Kako im pomoći, kako im vratiti samopouzdanje? ‘, kazala je Šepak.

Tihana Koren istaknula je kako podaci vezani za istraživanje koje je provedeno na sedam tisuća korisnika sigurnih kuća, pokazuju kako je nasilje u obitelji rodno uvjetovano, jer su preko 70 posto žrtava žene.

Woman being kidnapped and abused

‘Važno je preuzeti odgovornost da proširimo glas o ovakvim stvarima koje se događaju, da ne okrećemo glavu. Teško mi je govoriti o brojkama, ali odnos između žrtve i zlostavljača je složen. Oko trećine žena se vrati zlostavljaču. Ali činjenica je da neki centri, neke institucije odlično rade, a neki ne. To je ono što je najžalosnije. Ako ste u boljem dijelu Hrvatske, bolje ste prošli. Postoji niz zakona i protokola koji reguliraju ovakve pojave, ali potreban je i osobni trud kako bi rezultat bio što bolji’, pojasnila je Koren i dodala kako su kuće prepune.

‘Žene u sigurnoj kući provedu oko godinu dana i odmah po dolasku se počinje s integracijom i majke i djece ukoliko ih ima. Kreće se u novu školu, naravno uz maksimalnu zaštićenost djece. Majci se nalazi posao, prekvalificira se ukoliko je potrebno. Ono što je ženama i djeci najteže prihvatiti jest da nije lako promijeniti okolinu u 24 sata. Zlostavljač ostaje u domu dok žena ide u sigurnu kuću,’ još je pojasnila Koren dodavši kako je prema istraživanjima koja su provedena u Republici Hrvatskoj zlostavljač u prosjeku star oko 40 godina, posjeduje vlastitu imovinu i obično je više ili visoke stručne spreme.

Ipak, koliko god se apsurdno činilo, u Hrvatskoj je situacija bolja nego u ostatku EU. Šepak je istaknula kako prema procjenama u Europskoj uniji svaka treća žena trpi nasilje.

Uspoređeno s Gradom Dubrovnikom, na razini Hrvatske je svake godine pola populacije Dubrovnika izloženo zlostavljanju, a ukoliko se tome doda broj neprijavljenih slučajeva, opseg nasilništva bi trebao biti više nego dovoljan motiv svakom pojedincu koji može spriječiti, alarmirati ili djelovati u bilo kojem smjeru kako bi se smanjio broj onih, koji bezrazložno trpe.

 

O autoru

DUSTRA
Kontakt:

Ostavite komentar