DUSTRA O GOSPODARENJU OTPADOM ‘Koji je smisao razvrstavanja kad će kućni otpad ponovno završiti pomiješan na odlagalištima?’

Dubrovačka stranka uputila je priopćenje medijima i tako izrazila svoj stav o razvrstavanju otpada.

‘Koji je smisao da građani Dubrovnika u svoje domove nabave (barem tri) kućne kante, marljivo i savjesno razvrstavaju kućni otpad, a zatim isti iznose u tri različite vrećice do odlagališta, kada taj isti otpad završava kao da nikada nije niti bio razvrstan?’, upitali su članovi stranke.

Istaknuli su  kako se svakim danom proizvodnja otpada kućanstava se povećava te kako je Hrvatskoj Zakon o gospodarenju otpadom stupio na snagu još 2013. godine. Dakako istaknuli su kako potpuna provedba tog zakona podrazumijeva svijest građana o važnosti razvrstavanja otpada, ali čak i važnije od toga dobru infrastrukturu (od adekvatnih kontejnera pa do adekvatnog načina zbrinjavanja smeća na gradskim odlagalištima) gospodarenja otpadom. Hrvatska kao članica EU imala je i obavezu modernizirati gradska odlagališta otpada.

‘Kod nas se otpad na odlagalištima još uvijek zbrinjava na hrpu. Jeste li možda znali da je dovoljno da se u tonama odloženog otpada nađe baterija ručnog sata da izazove potencijalnu katastrofu? Ovaj primjer ukazuje na važnost dobrog gospodarenja otpadom koji počinje razvrstavanja kućnog otpada, a završava njegovim adekvatnim zbrinjavanjem prema suvremenim standardima’, naglasili su članovi DUSTRA-e.

Dalje, objasnili su i kako je započela implementacija tog Zakona.

‘Uvođenjem raznobojnih kanti za smeće (plavi za papir, žuti za plastiku i zeleni za miješani komunalni otpad) i edukacijom građana o važnosti razvrstavanja otpada već u kućanstvima. A kako završava provedba ovog Zakona? Završava tako da se otpad razvrstan po kantama za smeće opet pomiješa zajedno najprije u kamionu, a zatim na gradskom odlagalištu.’

‘Ima li onda smisla da Dubrovčani razvrstavaju kućni otpad dok se ne riješi način zbrinjavanja otpada na odlagalištima’, upitali su iz DUSTRA-e.

O autoru

DUSTRA
Kontakt:

Ostavite komentar